Nedělní post

10/08/2017

Krásnou neděli, milé čtenářky.

V mnoha domácnostech je víkendové dopoledne hlavně o vaření. Sama to znám z dětství, kdy naši trávili (a stále tráví) podstatnou část dne/ víkendu v kuchyni. Tatínek je velký milovník jídla a společně s mamkou tvoří skvělý a sehraný tým. U nás doma je to zatím malinko jinak, většinou vařím já a snažím se spíš o rychlá jídla, která budou do půl hodiny na stole. Když je ale venku takhle pošmourno, ani mi nevadí věnovat přípravě jídla více času a někdy se dokonce vyhecuju a něco i upeču. Připravila jsem si pro vás několik oblíbených receptů.

První recept je na bábovku, která je "mokrá". To je totiž hlavní požadavek mého drahého, což je docela vtipné, protože já většinou hledám recepty na internetu a neukládám si je. Proto se vždy bojím, jestli trefím ten správný a bude mu chutnat. Poslední dobou sázím na recepty s tvarohem, nebo   jogurtem, což většinou zaručuje tu správnou vláčnost a "mokrost", kterou on tak miluje.
Tvarohová bábovka
Smíchám půl kostky másla, čtvrt kila cukru, jednu vaničku tvarohu, 200g mouky a tři žloutky. Poté vyšlehám bílky do sněhu a přidám do bábovky. Většinou přidávám ještě půl pytlíku prášku do pečiva a kůru z jednoho citronu. A pozor, nechte ji před vyklopením z formy opravdu dobře vychladnout, díky tvarohu se jí nebude chtít tak lehce ven...
Pečený květák s oreganem a bramborami 
Tahle příprava květáku asi není nijak převratná, ale mě na tomhle receptu zaujalo, že se květák nakrájí na velké plátky a pak se zprudka peče 15 minut v troubě při 200 stupních. Ochucený oregánem, olivovým olejem je pak úžasný. Určitě stojí za vyzkoušení. K němu jsem poté přidala ještě své oblíbené pečené brambory s koprovým dipem. Výhodou je, že všechno připravíte v troubě a nemusíte tak stát u plotny.
A na závěr pro vás mám tip na zdravé šťávy. Od té doby, co máme skvělý a výkonný odšťavňovač (díky Alex!) u nás jedou ve velkém. Určitě doporučuju zkusit šťávy z melounu, okurky, přidávat k jablečnému džusu trochu řepy, celeru nebo petržele. Mě už tyhle elixíry dostaly z několika pořádných nachlazení.
A.





You Might Also Like

0 comments